Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juli, 2018

Soulful minds

Med solen inne i mitt rum. Här har jag försökt få till det med en "outfit" för en körsångskväll i Maxmo kyrka i morgon 19.00. Den här t-shirten eller så en annan som är vit med texten "soulful minds" nere i kanten. Kjolen har jag sytt själv, men om ni vill så kan ni också gå till en skräddare här i Vörå som syr kläder precis efter er figur och storlek. Han har sin syateljé och butik nära nya GW-gallerian. Idag ser det ut att bli ännu en vacker och varm sommardag och det är ännu två veckor kvar av sommarlovet för alla lärare och skolelever. Men från början av september blir det vanligen lite svalare väder, så då kan man börja tänka på varmare kläder igen. Jag klagar inte på värmen för jag gillar verkligen när man kan gå omkring utan strumpor och sockor och i kortärmade t-shirts. Den period i Finland när det är riktig sommarvärme är ändå så kort. Men visst förstår jag ändå att personer som är äldre än mig just nu hellre sitter i skuggan eller är inomhus. Det här...

Mer än solglimt idag: Kingsize potatis i solgasset

Varmt och soligt och så gräver jag upp denna "bjässe" som är tre gånger så stor som de andra. Hallå i chipsfabriken! Har någon grejat Wörchips-loggan ännu? Eventuellt kommer jätten ännu att få som öde att bli en tortilla med ägg. Eller omelett då om vi ska prata ordentlig svenska. "Stejkapärona me eddjin" Kan väl varenda bondmora laga i "ein panno", va je nu he ti skriv blogg om? Ja, men ser ni inte hur STOR den är. Uppvuxen i lerjord. Samt hur utan skorvar och skavank de andra mindre potatisarna är? Bildspråk. Det är konst. Nu tar jag fram staffliet.

Åskan kom och gick

Vetefälten börjar bli gula. Lördagen var varm, nästan kan man använda ordet "het". Här är en strandväg där det kändes som att fotvandra i Grekland. Jag har testat Serifos och man vandrar kanske inte så hurtigt i värmen, men det känns desto bättre när man äntligen når fram till caféet som serverar kalla drycker. Här runt är det fler strandvillor än caféer och tabernor. Men vattnet i sjön är åtminstone turkosblått vid ytan, även om det sedan är mera humusbrunt här i landet. Svalkande var det i varje fall och mitt andra dopp med kort simtur denna sommar. Detta då infogat som ett minne för vintern, när det kanske ska gå att ta sig fram med sparkstötting på denna väg. Men nog är jag glad det går att traska där i kjol och kortärmad t-shirt just nu. Så mycket vinterkläder ska man sedan igen hålla på med.

Volontär badvakt med solskydd

Vi har varmt som i Medelhavet och jag trivs. Men vill / behöver spara pengar, köper inte solskyddskrämer, använder långärmat och duk över näsan när jag får känslan att nu är solsvedan på väg. Brukar få lagom solbränna tycker jag, men ibland misslyckas det och jag får sova på den där irriterat röda solsvedda axeln några nätter. Här roade det mig faktiskt också att se reaktionen hos de fyra pojkarna som showade på en flotte med mer eller mindre fyndiga och grabbiga repliker. De verkade vara välbekanta med replikerna i årets sommarteater och gjorde sina egna versioner med olika sorters röster medan de höll på med övningen en för alla, alla för en. Dvs de verkade träna team sammanhållning så att ingen av de fyra skulle kunna drunkna eller ens få en kallsup i vattnet. Men de testade varandras förmåga att stå ut med lite grova skämt och gormande röster. När de tröttnat på sina vattenlekar efter nästan två timmar på flotten satt jag så där klädd och spanande under en asp på stranden. De f...

Oraction i örat

finndistortion. finndistoraction. go find this attraction. find attraction. Visafton med Rasmus och Amanda har någon skrivit på tavlan i Anders Svedbergs skola. Anna kan det väl inte ha varit?

Om masungar och kvinnfolk med huvuddukar

Ofta vill det bli lite roligt när man skriver fel. Skrev nyss ett inlägg om Kimo Bruk och masugnen. "Masuunin" kallas bostadsområdet runt textilfabriken idag. Det är ett ganska tvåspråkigt bostadsområde finska /svenska. Dessutom är det ett område med bostäder där flyktingar från krisdrabbade områden bor, medan de väntar på att deras ansökningar om finländskt medborgarskap skall godkännas eller förkastas. Det blir på så sätt en mångspråkig miljö och det är kanske inget att förundra sig över att alla inte genast förstår hur allt hänger ihop med den lokala industrihistorien. Men när allt kommer omkring är vi människor ändå rätt likadana. Kultur och religös tillhörighet är saker vi tar till oss på vägen, vi skolas upp till att bli det ena eller det andra socialt sett.

Kanada emigranter

Jag har hunnit denna sommar tänka på både det ena och det andra. Idag har jag försökt läsa och skriva på franska och spanska. Jag läser en broschyr från Jord- och Skogsbruksministeriet som är översatt till många språk och som även kan läsas på internet i PDF format. På ett ställe i broschyren handlar texten om hur många öar, holmar och skär vår skärgård består av. Vi har enligt texten fler än till exempel Kanada och Grekland! Min morfar arbetade några år på femtiotalet i Kanada och bodde då hos sin syster Elvira och hennes man Carl Wallin som hade emigrerat till Kanada från Sverige. På grund av detta höll familjen rätt länge kvar sitt svenska språk. Kanada tycker jag är intressant för att de har engelska, franska som huvudspråk och den dialekt eller variant av franska som pratas i Kanada låter annorlunda än i Europa.

En kväll med mera än solglimtar

Vädret är soligt och varmt, inte ett moln i sikte. Om en halvtimme kan de som skaffat biljett till premiären av Lumpänglars väg med Oravais teater  börja snurra iväg från 2018 och landa vid Masugnen i Oravais sommaren 1939. Staffansstugan i Kyroboas är inte längre vad den var. Hur normal är den egentligen? Var är ingången till sommaren 1939? Det är lite som med den där berömda lyktstolpen i Narnia. Man går in i ett klädskåp och sedan kommer man kanske ut i ett engelskt vinterlandskap. Men det är om man är Harry Potter, typ. Eller heter Bilbo och är en hobbit. Oravais bibliotek för loppisfynd av avskrivna böcker efter premiären. Zacharias Topelius i Nykarleby kan man också kolla på, han håller till vid Kuddnäs. Det är en sommarteater som hade premiär redan 1.a Juli, men de spelar fler föreställningar hela månaden.

Fynd i Biblioteket

På fredag kunde man i Vörå bibliotek "hjälpa bibban med pengar för att köpa nya böcker" / för 50 cent få ta hem böcker som man inte behöver återlämna. En god idé tycker jag. Den här sortens loppis är bra och bibbans böcker  kan behöva uppdateras. Jag var nöjd för att jag kom över några reseguider och en bok på engelska om Tolkien (Sagan om ringen) och hans liv som professor i Oxford och hans strävan med Hobbit-böckerna, det tog sin tid, han höll på i mer än tio år vid sidan om sina föreläsningar. I en bok om Sverige med kulturbeskrivningar och kartor såg jag Gimo Bruk och Bergby på en karta. Bergby finns alltså både i Sverige och Finland. Det är kring Dalälven (Från sjön Siljan till Bottniska viken) det gäller att leta. Gimo Bruk (låter lite som Kimo Bruk) är i höjd med Åland. Så det blev lite överraskande blågula färger . Än har vi sommarvärmen,men här är en rolig detalj tycker jag: I en bok om Turkiet en liten tjej i gul kofta med nästan samma mönsterstickning som ja...

Sköna cykelvägar nära Vörå centrum

Här står jag på en travbana som löper genom ett fält där säden håller på att bilda ax. De är ännu korta och gröna, men eftersom vi har fått några regnväder så ser skördeutsikterna rätt bra ut just nu. Om jag såg rätt var det korn, inte råg eller vete. Inte heller havre, fast man skulle tycka det passar i en by med travhästar. Om jag förstod saken rätt så är travbanan lite privat. Men det går bra attt cykla bra på den delvis asfalterade vägen intill. Det finns lite avtagsvägar här i olika riktningar, inte mycket trafik och sandvägarna är jämna och fina så inte så stor skada skedd ifall man skulle cykla omkull. Detta är en by nära Vörå UF som kallas Bergby. Min morfar flyttade en stuga härifrån 1946.

Julisöndag

Jag har länge varit fadder via Plan-International för barn i Santa Cruz, Bolivia. Plan meddelar att de nu byter område för sin fadderverksamhet, eftersom Santa Cruz området är rätt väl utvecklat idag. Jag skulle gärna fortsätta, med ett nytt fadderbarn i Plans nya verksamhetsområde Rio Seco. Plan sände mig infomaterial om detta. Om du också är intresserad av att bli fadder via denna organisation kan du gå in på deras hemsida via länken i detta inlägg. Här är några foton som jag postat i en blogg för ett antal år sedan. Vi var en grupp från Finland som besökte Bolivia, områden som Chapare, Sucre, Cochabamba, La Paz. Speciellt barnen i bergsbyarna i Anderna tror jag behöver faddrar än idag. Även via andra organisationer kan man försöka påverka och förbättra till exempel skolsystem i olika länder. Till exempel via SLEF eller Finska missionssällskapet (FELM) Den här kyrkan i Vörå är uppförd 1626, men utvidgad till korskyrka 1777. Den har då i början antagligen sett ut mer som ky...