Fortsätt till huvudinnehåll

Julisöndag

Jag har länge varit fadder via Plan-International för barn i Santa Cruz, Bolivia. Plan meddelar att de nu byter område för sin fadderverksamhet, eftersom Santa Cruz området är rätt väl utvecklat idag. Jag skulle gärna fortsätta, med ett nytt fadderbarn i Plans nya verksamhetsområde Rio Seco. Plan sände mig infomaterial om detta. Om du också är intresserad av att bli fadder via denna organisation kan du gå in på deras hemsida via länken i detta inlägg. Här är några foton som jag postat i en blogg för ett antal år sedan. Vi var en grupp från Finland som besökte Bolivia, områden som Chapare, Sucre, Cochabamba, La Paz.

Speciellt barnen i bergsbyarna i Anderna tror jag behöver faddrar än idag. Även via andra organisationer kan man försöka påverka och förbättra till exempel skolsystem i olika länder. Till exempel via SLEF eller Finska missionssällskapet (FELM)

Den här kyrkan i Vörå är uppförd 1626, men utvidgad till korskyrka 1777.
Den har då i början antagligen sett ut mer som kyrkan i Storkyro, som är en av Finlands äldsta stenkyrka. Vöråkyrkan brukar kallas Finlands äldsta träkyrka. Den byggdes alltså om på 1777 och fick sitt nuvarande utseende då. Det är intressant att tänka på att det på så vis finns en äldre del och en yngre del av Vöråkyrkan. Vill vi tidsresa tillbaka till 1600-talet så får vi föreställa oss en kyrka som mer hade samma form som den i Storkyro, som ser ut som ett hus. Kyrkan i Oravais är av nyare datum och mer klart en korskyrka, bottenplanen ser mer ut som en Röda kors logo. (+) Den som vill kan forska vidare om stämplar i gjutjärnsföremål och kyrkoarkitektur i Vörå hembygdsrummet. Runristningar av både senare och nyare datum är lika spännande varje år. Bara ordet RUNristningar kan förstås vara lite vilseledande, eftersom ristningar i granit finns på fler ställen i vår kommun. Men de måste inte nödvändigtvis vara vikingatida...

Den här ristningen finns vid Myrbergsgården, museigården nära Vöråkyrkan syns bäst i 9-tiden på morgonen, troligen just nu i Juli när solen faller in på just detta sätt. Vi var några stycken här mitt på dagen någon vecka före midsommar och såg stenen men ingen ristning. I Sverige finns många runristningar, här i Österbotten tvistar de lärde om vi också har autentiska vikingatida runristningar eller om de är av mer sentida datum. Forskarna har flera teorier och hypoteser om saken: Att 700-talet, folkvandringstid i Vörå skulle det varit mer folk här, men inte just under 800-1100 talet, som brukar kallas vikingatid i Sverige. Hur som helst är det intressant med ristningar och bilder i granitstenar. Något viktigt har säkert hänt då, annars skulle folk säkert bara skrivit på en papperslapp. Ristningar från 1600-talet kan kanske förekomma, men då är de naturligtvis inte med runor!
Hoppas på en intressant Vöråvecka med alla möjliga nya och gamla saker!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vårsånger

Sång i Vörå Kyrka, Torsdag 10 Maj Kl. 18.00. Något att se fram emot denna vecka som faktiskt kan bli rätt mycket med dans och musik. Vi zumbar på Tisdag och försöker hålla orken på topp och muskler och leder rörliga. Det blir Vasa körfestival med start, Torsdag. Jag tycker det är roligt att planera för en romantisk vårklädsel för en flicka i tioårsåldern. Jag har en grön väst min mamma sytt och till den har jag nu hittat en kjol med små rosor och en vit blus med broderade rosor. När jag var i tioårsåldern var det en bokserie i det lokala biblioteket som jag gillade att läsa om: Berättelsen om syskonen Paul, Rosa och Katarina. Böckerna handlar om familjen Taikon och det är Katarina Taikons barndomsminnen som är i centrum i böckerna. En vanlig tjej i Sverige. Hur hade hon det? Vilka människor träffade hon? Svenska språket kan i dagens barnböcker förmedlas på många sätt. Ett Bibbabesök, planera in det, denna vecka! Du som vill de ditt barn svenska språket, kan säkert i barnbokshyllo...

EvangeliVox

Slef Inomhus känslan av grekisk solstol tidigt i morse, fastän utetemperaturen var kring noll, när jag skriver detta har kvicksilvret i den lilla tuben stigit högre: Kanske omkring +14 nu när solen vandrar kring gaveln på huset, rekord i morse +20 något med solen rakt på termometern. Det varade någon halvtimme, men paprikorna och den ena tomatplantan gillar ljuset i kombination med lite bergvärme. Finstilt i Slef häftet om Evangelifest i Vörå kyrka med bland andra en för mig ny kör som kallas EvangeliVox. Lördag 9 Juni, enligt texten. Dagsfest Söndag 10 Juni Kl. 13.00. Jag hoppas kunna vara med, återkommer om detta!

Gula blommor

De här blommar gula och fina på ett ställe som i år ser rätt så förändrat ut. Igår tog det mig några timmar att vänja mig vid förändringen: Att en massa träd försvunnit. Det skapar på tomten en helt annan känsla. Skuggiga platser har plötsligt blivit soliga lägen. Syrenbuskar, äppelträden och några lönnar är kvar. Den röda rosenbusken, men vad som hänt med de vita vet jag inte just nu. De är under en massa högar med granris. Ett lärkträd och en enebuske är också kvar. Jag får ta mig en funderare. Men innan midsommar så kommer det att ha förändrat sig av sig själv igen. Får väl i varje fall försöka passa på med de där syrenbuskarna, när de börjar blomma.