Fortsätt till huvudinnehåll

Midsommar

Det var en härlig Midsommar, då vädret faktiskt var sommar och sol. Den här bilden är från Maj, en skogspromenad när björklöven var nya. När jag var barn och i de tidiga tonåren lekte vi ofta indianer och funderade på hur man bygger ett "indiantält", de här småbjörkarna som någon gallrat ut och sågat ned ser ut som material till ett indiantält. Inspirerande på något sätt till nya kreativa projekt i Juli. Nu blir det många nya datum att hålla reda på. Det blir Vörådagar, smideskurser och sommarteaterföreställningar.

Jag är nyfiken på det nya skolhuset, hur det kommer att se ut när det är klart. Just nu är grunden och några cementpelare till väggarna på plats.

Innehållet, "det andliga kapitalet", lärarna, eleverna och de nya kurserna som sedan kan arrangeras i skolan hoppas jag blir ett lyft för hela kommunen, att huset ska kunna användas av både juniorer i grundskolan dagtid och för oss som vill gå på kvällskurs efter att ungdomarna lämnat skolhuset på eftermiddagen. Att faktiskt ta sig till ett skolhus, träffa andra i samma ålder var ibland roligt, ibland jobbigt, minns jag från egna tonår. Man längtade verkligen i slutet av maj efter SOMMARLOVET och friheten. Men om man nu ser tillbaka så om jag inte fått chansen att gå i skola och några vänliga själar hade försökt få mig att fatta till exempel engelska, franska eller som nu senast spanska, så hade jag haft det betydligt svårare att ta mig fram här i livet.

Denna midsommar bjöd på flera roliga överraskningar: Några som nyss var fem år, har plötsligt blivit stiliga unga män, ett par kunde glatt visa upp en två månaders baby i en vagn och ha mig att försöka gissa vems barnet var. Det verkade som att babyn har flera mammor. Vilket bra läge alltså: Att två månader gammal ha fått vinstlotten en plats i solen och åtminstone tre mammor och en storasyster som ville vara med och hjälpa till med mat och kläder, kramar och pussar. Moster ville förstås också nu vara med på ett hörn och förstår inte alls vad det där med "vauvakuume" handlar om. Är barnet redan fött, så behöver man inte alls stressa och svettas. Det är bara roligt att nu få tänka till om små kläder och födelsedagspresenter. Förstås också det att med tiden få reda på mer om vem föräldrarna verkligen är.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vårsånger

Sång i Vörå Kyrka, Torsdag 10 Maj Kl. 18.00. Något att se fram emot denna vecka som faktiskt kan bli rätt mycket med dans och musik. Vi zumbar på Tisdag och försöker hålla orken på topp och muskler och leder rörliga. Det blir Vasa körfestival med start, Torsdag. Jag tycker det är roligt att planera för en romantisk vårklädsel för en flicka i tioårsåldern. Jag har en grön väst min mamma sytt och till den har jag nu hittat en kjol med små rosor och en vit blus med broderade rosor. När jag var i tioårsåldern var det en bokserie i det lokala biblioteket som jag gillade att läsa om: Berättelsen om syskonen Paul, Rosa och Katarina. Böckerna handlar om familjen Taikon och det är Katarina Taikons barndomsminnen som är i centrum i böckerna. En vanlig tjej i Sverige. Hur hade hon det? Vilka människor träffade hon? Svenska språket kan i dagens barnböcker förmedlas på många sätt. Ett Bibbabesök, planera in det, denna vecka! Du som vill de ditt barn svenska språket, kan säkert i barnbokshyllo...

EvangeliVox

Slef Inomhus känslan av grekisk solstol tidigt i morse, fastän utetemperaturen var kring noll, när jag skriver detta har kvicksilvret i den lilla tuben stigit högre: Kanske omkring +14 nu när solen vandrar kring gaveln på huset, rekord i morse +20 något med solen rakt på termometern. Det varade någon halvtimme, men paprikorna och den ena tomatplantan gillar ljuset i kombination med lite bergvärme. Finstilt i Slef häftet om Evangelifest i Vörå kyrka med bland andra en för mig ny kör som kallas EvangeliVox. Lördag 9 Juni, enligt texten. Dagsfest Söndag 10 Juni Kl. 13.00. Jag hoppas kunna vara med, återkommer om detta!

Gula blommor

De här blommar gula och fina på ett ställe som i år ser rätt så förändrat ut. Igår tog det mig några timmar att vänja mig vid förändringen: Att en massa träd försvunnit. Det skapar på tomten en helt annan känsla. Skuggiga platser har plötsligt blivit soliga lägen. Syrenbuskar, äppelträden och några lönnar är kvar. Den röda rosenbusken, men vad som hänt med de vita vet jag inte just nu. De är under en massa högar med granris. Ett lärkträd och en enebuske är också kvar. Jag får ta mig en funderare. Men innan midsommar så kommer det att ha förändrat sig av sig själv igen. Får väl i varje fall försöka passa på med de där syrenbuskarna, när de börjar blomma.