Fortsätt till huvudinnehåll

Lirarna

Håller på att leta musiklänkar och program för barn och unga under våren och sommaren 2018.

På Instagram hushtaggar jag det som #mirjazz.

Jag fick hjälp av en musiklärare igen och fick reda på att det finns ett sånghäfte som getts ut av några som kallar sig Lirarna 

De spelar och sjunger folkmusik inspirerat på svenska.

Mer körsång blir det i Nykarleby församlingshem i maj.

"Var dag har sin beskärda del av glädje, sorg och smärta" är en rad som jag fick i huvudet, tror det är en psalmtext. De som sjungit längre med Sionsharpan eller psalmboken vet säkert bättre än jag vem som är upphovsmakare till den.

Här har vi lyssnat på en arkivat fyndad LP med Egberto Gismonti för att försöka klara oss igenom detta veckoslut med vissa "prövningar". Namnet Egberto roade mig en stund. Så jag letade en video på Youtube med honom. Den inleds med ett foto lite enligt skissen.

Så här är jag halvvägs in i ett mikroprojekt till sommarhuset. Hade först tänkt mig text på det vita hjärtat. Men nu kom jag på andra tankar och ett hjärta har två sidor, jag har två hjärtan av trä som jag först nu bara målat vita. Överför text eller målning sedan och som alltid när man håller på, brukar det dyka upp något mer! Det där med att lyssna på musik är bra, bäst med sådan musik man själv inte är så bekant med tidigare. Medhjälpare musiklärare fortsätter att komma med överraskande tips här!

Namn som Pat Methiny och Maria Jopek.

Elbow

Stewie Wonder kom jag på själv. Ett eko av ett körsångprojekt på 1980-talet. Med något slags "save the world, rädda barnen på julen" tema. (We are the world, we are the children")


Louis Jean & Auguste Marie Lumiere var ett brödrapar som uppfann filmen. Fotografiet fanns sedan tidigare men på deras tid kom de rörliga bilderna som de sedan utvecklade vidare till den "moderna filmen". Här var den första utmaningen betoningen av deras efternamn. Hur man skriver det. Ordet Lumi betyder på finska "SNÖ". På franska är det "Ljus". Något vitt alltså. Snöhögen utanför mitt fönster är inte vacker och kritvit just nu, men den smälter rätt så snabbt. Som varje vår känns det jobbigt att bara sitta och vänta, så jag skriver och undersöker. Letar länkar och info.

"År 1883 anlade de en fabrik för tillverkning av fotografiska plåtar i Lyon, vilken efterhand växte ut till en av världens största fabriker för framställning av fotografiskt material." (Från Wikipedia) Man kan alltså även koppla ihop dem med fotografiet och bra om man ännu vet det där med när och var de var verksamma.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Joels hörna, Joel´s coin

Coin på franska betyder hörn, hörna. Krypin, koja, eller något sådant. Coin på engelska är mynt. Eftersom jag vet om 2 som heter Joel just nu, som bara är riktigt små, (under ett år) så tycker jag det skulle vara "Double Joy" att följa med, stöda dem och deras föräldrar. Utan att ange för exakt var de är i varje ögonblick. För att ge dem frihet. Här börjar det också snart gå att vara ute lite gården, vi har några fyrkantiga terassplattor, att försöka leka oss fram, med. Men jag kommer säkert också att fota andra sommarstugor, lador och kojor precis som förut. Ett färgtema på en brunskala som kaffe med mjölk har jag i huvudet just nu. Många sådana färger här innan gräset riktigt blivit grönt. Videbuskar, rosbuskar utan blad, torrt gräs från i fjol och den sortens. Om jag tänker projektet vidare in i maj så blir det mera rosa och vitt. Äppelblom, kanske körsbärsträd, häggar, syrener i vanlig ordning. Små kaffekoppr med rosa tupaner kunde jag inte låta bli att börja ta f...

Vårsånger

Sång i Vörå Kyrka, Torsdag 10 Maj Kl. 18.00. Något att se fram emot denna vecka som faktiskt kan bli rätt mycket med dans och musik. Vi zumbar på Tisdag och försöker hålla orken på topp och muskler och leder rörliga. Det blir Vasa körfestival med start, Torsdag. Jag tycker det är roligt att planera för en romantisk vårklädsel för en flicka i tioårsåldern. Jag har en grön väst min mamma sytt och till den har jag nu hittat en kjol med små rosor och en vit blus med broderade rosor. När jag var i tioårsåldern var det en bokserie i det lokala biblioteket som jag gillade att läsa om: Berättelsen om syskonen Paul, Rosa och Katarina. Böckerna handlar om familjen Taikon och det är Katarina Taikons barndomsminnen som är i centrum i böckerna. En vanlig tjej i Sverige. Hur hade hon det? Vilka människor träffade hon? Svenska språket kan i dagens barnböcker förmedlas på många sätt. Ett Bibbabesök, planera in det, denna vecka! Du som vill de ditt barn svenska språket, kan säkert i barnbokshyllo...

Det lilla ordet "tack"

Uppriktigt och hjärtligt TRÖTT. Det är vad jag är på folk som inte kan få det lilla korta ordet ur sin mun. Oavsett om gåvan var stor eller liten, dyr eller gratis eller kostade femtio cent på Röda Korsets Loppis-Kirppis. Det är tanken bakom gåvan som räknas. Den som valde den ville ge något bra till en annan person, paketerade in gåvan och tänke det skulle bli en skojig överraskning, tänkte sig festen, bar brickor, bakade kakor, fixade kalaset. Men så kom molnen just när kalasdeltagarna skulle bänka sig på terassen och bara NJUTA. Och då uteblir det lilla ordet "tack" och istället sitter vi där och småfryser och huttrar och någon vid bordet vill marra. Någon vill klaga, någon vill berätta den senaste tidens sorger och bedrövelser, någon har kanske till och med gått och dött. Man vet inte riktigt vad folk döljer. Det är inte uppenbarligen inte bara Jungfru Maria som tiger stilla och begrundar allt i sitt hjärta. Många andra kan inte heller förklara varför de inte kan sä...