Fortsätt till huvudinnehåll

Nybörjare på instrument? Letar efter BO.

"Börjes Orkester" (BO) har jag lite som "a working title" på något jag håller på att söka just nu: Vårens musikprojekt för barn och unga? Vad för sorts musik vill ungdomarna spela just nu? På Instagram har jag en liten samling fotokvadrater med länkar till sidor och andra bildsamlingar som har med musik att göra. I en bok med Vöråfotografen Erik Hägglunds fotografier från början av 1900-talet och fram emot 1960 finns en massa fotografier som jag tycker reder upp trassliga trådar och förklarar varför vissa musikuppsättningar på något vis levt kvar i minnet hos folk här omkring. Att det till exempel fanns en orkester där en ung man spelade Oboe, medan kompisen blåste klarinett. Oboe är inte ett väldigt vanligt instrument och det skulle var roligt att få reda på om det finns något inspelat av de här orkestrarna som kallade sig "Tip Top", "Royal" eller helt enkelt var Evangeliska ungas flickor med gitarrer, mandoliner och ett par kantele. Roligt i boken är också hur modet såg ut i början av 1900-talet, före andra världskriget. Det var några decennier med lite lättare och gladare tongångar tror jag, då folk tänkte att "faran är över," Det är fred. Fotografierna från 1939 och några år efter det, ända fram till krigsslutet ser man i fotografierna också de mer spända minerna, bävan och väntan på hembacken. Försöken till att hålla hoppet uppe, som i fotografiet med kvinnorna som är på halmbindarkurs och försöker hantverka fram något att ha runt läderstövlarna som de ska skicka till männen vid fronten.

Att spela teater om den här tiden är inte det lättaste man kan ge sig på. Det var säkert ganska turbulent och berg och dalbanakänslor i relationerna den tiden. Folk gifte sig, bara för att brudgummen strax efter, skulle iväg. Sådant där känns idag väldigt rörande att se på. Men jag skulle för allt i världen inte vilja ha den tidens händelser upprepade. För att något hände för hundra år sedan betyder inte att vi ska upprepa allt och göra precis på samma sätt. Vi behöver inte. 2018 är ett helt nytt år. Visst kan vi blicka tillbaka och försöka leva oss in i hur det kändes sommaren 1939, i bästa fall låna någon modedetalj från början av 1900 talet och så där. Men nu är det nu. Något helt annat än då.

Så fast så tråkiga saker hände under kriget att män stupade vid fronten och hemma fanns det barn som till exempel inte fick uppleva sin treårsdag. Om ni förstår hur jag menar: Det är inte sådant som behöver nödvändigtvis ske igen. Vi har en vilja, vi kan välja en annan väg. Vi kan aktivt jobba för att det ska vara fred i landet.

För teaterbitna gäller länken Oravais teater som vanligt. Mer där om hur man får en biljett och när det är premiär 2018.

"Bo på Boberget och lira musik med BO?". 


Det gör inte något fast du känner dig som nybörjare. Man kan sätta igång med en hobby som musik i vilken ålder som helst. Jag har testat att sjunga i olika körer och jag har försökt lära mig spela piano och gitarr. Jag är fortfarande så nybörjare på instrument att man nästan bara kan skratta åt det. Den som startar med instrumenten när de är yngre, de har alla chanser att verkligen bli skickliga. Så på det stora hela: Ge inte upp. Fortsätt försöka få vara med i någon musikgrupp. Även om ni bara skulle få en småhemlig första spelning vid motionslådan på Boberget med fem av familjen som åhörare. Så det är en bra början! Passa på att göra snygga fotografier av er själva. Man vet aldrig när de kan behövas för en affisch längre fram, på en lite större scen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vårsånger

Sång i Vörå Kyrka, Torsdag 10 Maj Kl. 18.00. Något att se fram emot denna vecka som faktiskt kan bli rätt mycket med dans och musik. Vi zumbar på Tisdag och försöker hålla orken på topp och muskler och leder rörliga. Det blir Vasa körfestival med start, Torsdag. Jag tycker det är roligt att planera för en romantisk vårklädsel för en flicka i tioårsåldern. Jag har en grön väst min mamma sytt och till den har jag nu hittat en kjol med små rosor och en vit blus med broderade rosor. När jag var i tioårsåldern var det en bokserie i det lokala biblioteket som jag gillade att läsa om: Berättelsen om syskonen Paul, Rosa och Katarina. Böckerna handlar om familjen Taikon och det är Katarina Taikons barndomsminnen som är i centrum i böckerna. En vanlig tjej i Sverige. Hur hade hon det? Vilka människor träffade hon? Svenska språket kan i dagens barnböcker förmedlas på många sätt. Ett Bibbabesök, planera in det, denna vecka! Du som vill de ditt barn svenska språket, kan säkert i barnbokshyllo...

EvangeliVox

Slef Inomhus känslan av grekisk solstol tidigt i morse, fastän utetemperaturen var kring noll, när jag skriver detta har kvicksilvret i den lilla tuben stigit högre: Kanske omkring +14 nu när solen vandrar kring gaveln på huset, rekord i morse +20 något med solen rakt på termometern. Det varade någon halvtimme, men paprikorna och den ena tomatplantan gillar ljuset i kombination med lite bergvärme. Finstilt i Slef häftet om Evangelifest i Vörå kyrka med bland andra en för mig ny kör som kallas EvangeliVox. Lördag 9 Juni, enligt texten. Dagsfest Söndag 10 Juni Kl. 13.00. Jag hoppas kunna vara med, återkommer om detta!

Gula blommor

De här blommar gula och fina på ett ställe som i år ser rätt så förändrat ut. Igår tog det mig några timmar att vänja mig vid förändringen: Att en massa träd försvunnit. Det skapar på tomten en helt annan känsla. Skuggiga platser har plötsligt blivit soliga lägen. Syrenbuskar, äppelträden och några lönnar är kvar. Den röda rosenbusken, men vad som hänt med de vita vet jag inte just nu. De är under en massa högar med granris. Ett lärkträd och en enebuske är också kvar. Jag får ta mig en funderare. Men innan midsommar så kommer det att ha förändrat sig av sig själv igen. Får väl i varje fall försöka passa på med de där syrenbuskarna, när de börjar blomma.