Fortsätt till huvudinnehåll

Citronträd

Guacamole, röran på avocado, citron eller limefrukt som jag gillar ihop med lax och tomatsallad är mat jag känner är lite lyxigt, typ på fredagar. Eftersom min Goda Moder alltid uppmanar mig att ta tillvara allt smått och gott så har jag då lydigt pillrat ner citron eller limefröna i en blomburk. Vanligen gör jag så att när vi köper sallad i en liten plastkruka, så klipper vi av salladen och äter den, varpå jag vänder på torvklumpen i plastkrukan, luckrar upp den och petar ner citronfröna eller vad det nu var som skulle åkt i plastpåsen för "brännbara" förpackningar av plast och papper. Sedan vattnar man och väntar och ser vad det blir. För någon så rastlös som mig är det en utmaning att hålla på och vattna och göra det varje dag och inte glömma bort sysslan. Mommo Else brukade också visa och berätta mycket om sådant: Vilka blommor hon hade framme på bordet och hur de alla skulle skötas. Jag minns jag inte tyckte det var världens mest intressanta samtalsämne. Tänkte väl mig på den tiden att mest nytta skulle mommo ha kunnat göra vid spisen med plättpannan de dagar jag behagade kliva in genom dörren. Vi lekte ofta att vi klädde ut oss då jag var barn.


Den leken fortsätter jag idag. Här är några kort som jag samlade från ett Kontti varuhus i Vanda en gång. Kontti eller Röda korsets "Kirppis" i Vasa har kläder och skor som kostar några euro. Man kan alltså bra varje gång det blir lite nytt väder här i landet gå och hämta nya roliga plagg. Korten från Vanda Kontti butiken har anvisningar för ett projekt där proffs designers och fotografer eller sådana som vill bli det får i uppdrag att designa om secondhandfynden, skaffa en modell, göra åt henne eller honom en portfolio med foton, skicka några av fotografierna ut på sociala medier, trycka affischer och ordna visningar om man vill och egentligen fortsätta med den verksamheten hur länge som helst. Huvudsaken är att man meddelar var man fyndade secondhandplaggen,  alltså ge ut en adress till någon av Röda korsets butiker för återanvändning.
De här supersmala twiggy modellflickorna skulle jag förstås då klä med mer långärmat den här årstiden. Som vanligt. Men Do it yourself! Designa ännu vintermössan och täckjackan. Slalombyxorna och stövlarna. Vi ska inte ha för bråttom med våren. I Paris får de som vanligt hålla på med sitt. Här uppe bland drivorna beväpnar vi oss ett tag till med Tålamod.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vårsånger

Sång i Vörå Kyrka, Torsdag 10 Maj Kl. 18.00. Något att se fram emot denna vecka som faktiskt kan bli rätt mycket med dans och musik. Vi zumbar på Tisdag och försöker hålla orken på topp och muskler och leder rörliga. Det blir Vasa körfestival med start, Torsdag. Jag tycker det är roligt att planera för en romantisk vårklädsel för en flicka i tioårsåldern. Jag har en grön väst min mamma sytt och till den har jag nu hittat en kjol med små rosor och en vit blus med broderade rosor. När jag var i tioårsåldern var det en bokserie i det lokala biblioteket som jag gillade att läsa om: Berättelsen om syskonen Paul, Rosa och Katarina. Böckerna handlar om familjen Taikon och det är Katarina Taikons barndomsminnen som är i centrum i böckerna. En vanlig tjej i Sverige. Hur hade hon det? Vilka människor träffade hon? Svenska språket kan i dagens barnböcker förmedlas på många sätt. Ett Bibbabesök, planera in det, denna vecka! Du som vill de ditt barn svenska språket, kan säkert i barnbokshyllo...

EvangeliVox

Slef Inomhus känslan av grekisk solstol tidigt i morse, fastän utetemperaturen var kring noll, när jag skriver detta har kvicksilvret i den lilla tuben stigit högre: Kanske omkring +14 nu när solen vandrar kring gaveln på huset, rekord i morse +20 något med solen rakt på termometern. Det varade någon halvtimme, men paprikorna och den ena tomatplantan gillar ljuset i kombination med lite bergvärme. Finstilt i Slef häftet om Evangelifest i Vörå kyrka med bland andra en för mig ny kör som kallas EvangeliVox. Lördag 9 Juni, enligt texten. Dagsfest Söndag 10 Juni Kl. 13.00. Jag hoppas kunna vara med, återkommer om detta!

Gula blommor

De här blommar gula och fina på ett ställe som i år ser rätt så förändrat ut. Igår tog det mig några timmar att vänja mig vid förändringen: Att en massa träd försvunnit. Det skapar på tomten en helt annan känsla. Skuggiga platser har plötsligt blivit soliga lägen. Syrenbuskar, äppelträden och några lönnar är kvar. Den röda rosenbusken, men vad som hänt med de vita vet jag inte just nu. De är under en massa högar med granris. Ett lärkträd och en enebuske är också kvar. Jag får ta mig en funderare. Men innan midsommar så kommer det att ha förändrat sig av sig själv igen. Får väl i varje fall försöka passa på med de där syrenbuskarna, när de börjar blomma.